کتاب پایداری از طریق ورزش توسط انتشارات شورآفرین منتشر شد
ترجمه هومن بهمن پور، رضا شجیع

امروزه بحرانهای محیط زیستی تبدیل به یک معضل جهانی شده و تلاشهای گستردهای از سوی کشورها و مجامع بینالمللی و منطقهای به منظور مقابله با آلودگیها و تخریب محیط زیست صورت میگیرد. بیشک داشتن آگاهی، لازمه انجام هر گونه اقدامی است. ارتقای سطح دانش عمومی نسبت به موارد مرتبط با مسایل محیط زیستی، گامی سازنده برای به حداقل رساندن آسیبهای وارد بر منابع طبیعی و محیط زیست به شمار میرود. اگرچه ورزش در زمره بزرگترین تخریب کنندگان محیط زیست قرار ندارد، اما میتواند آسیبها و صدمههای کوچک و بزرگ بسیاری به آن وارد سازد و متقابلاً و در عین حال، عملکرد ورزش نیز از نظر کیفیت، میتواند در نتیجه شرایط نامطلوب محیط زیستی، محدود شده و یا کاهش یابد، فارغ از آن که این شرایط، به وسیله عوامل ورزشی یا غیرورزشی ایجاد شده باشند.
آسیبهای ناشی از ورزش یا صدمات وارد بر آن، ضرورتاً اجتنابناپذیر نیستند. اما آنچه که مدیران و دستاندرکاران امر ورزش، ورزشکاران و تماشاچیان باید درک کنند و حتی بپذیرند، آن است که مسئولانهتر عمل کردن آنها بر شرایط محیط زیستی که فعالیتهای ورزشی در آن صورت میگیرد، تاثیر مثبت دارد، این حقایق میتواند عکس آن هم باشد. همچنین از نقش بسیار مهم ورزش و نمادهای آن برای ارتقای سطح آگاهیهای محیط زیستی، بهبود عملکردها و فعالیتهای روزانه میلیونها نفر از مردمی که بخشی از این صنعت هستند، میتوان بهره جست.
در چند سال گذشته، موضوع ورزش و محیط زیست به طور گستردهای مطرح شده و از ورزش به عنوان ابزاری برای دستیابی به اصول توسعه پایدار نام برده میشود. ورزش و محیط زیست در ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر هستند، چنان که آلودگیهای محیط زیست بر سلامت و کارایی افراد در زمان تعلیم و اجرای آموزشهای مختلف تاثیرگذار است و سلامت ورزشکاران را به خطر میاندازد. پس از آن که منشور المپیک اصلاح و محیط زیست، به عنوان سومین رکن، پس از ورزش و فرهنگ در آن مطرح شد، کمیسیون ورزش و محیط زیست در سال 1996 در کمیته بینالمللی المپیک تشکیل گردید. از آن زمان تا به حال اقدامات چشمگیری در زمینه حفاظت محیط زیست صورت گرفته است، به طوری که ملاحظات محیط زیستی و تعهدات حفاظت از آن، از ملاکهای مهم اعطای امتیاز میزبانی به شهرهای داوطلب برگزاری بازیهای المپیک قرار گرفته، کنگرههای بینالمللی و منطقهای با موضوع ورزش و محیط زیست برگزار شده و کمیته بینالمللی المپیک، کمیتههای ملی المپیک کشورها را به ایجاد "کمیسیون ورزش و محیط زیست" و ترویج اندیشه توسعه پایدار تشویق کرده است.
یک رویداد ورزشی، بهتر از هر رویداد دیگری میتواند منبع الهام برای مردم جهان باشد و ذهن آنها را به خود معطوف کند. ورزش تجسم اصول و موازین اخلاقی و نظام ارزشی خاص خود است. همچنین ورزش بر نمایش عرصههای مختلفی از روحیات ورزشکاری، مبتنی بر مسابقات جوانمردانه، احترام، دوستی، تلاش برای دستیابی به برتری و رفع هرگونه مانع بر سر این راه دلالت دارد. محیط زیست نیز همچون ورزش، حد و مرز و اقلیمی نمیشناسد. ورزشکاران به عنوان ایفاگران اصلی فعالیتهای ورزشی الگوهای عملکردی مناسبی در این خصوص هستند.
کتاب پیشرو، یکی از آخرین آثاری است که کمیته بینالمللی المپیک با همکاری برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد به چاپ رسانده است. در این کتاب، با زبانی ساده و بیتکلف، ارتباط میان ورزش، محیط زیست و اصول پایداری بیان شده است. همچنین، در بخشهای جداگانه، اقدامات محیط زیستی صورت گرفته توسط کمیتههای ملی برگزاری بازیهای المپیک به طور خلاصه ارایه شدهاند. هدف اصلی از ترجمه این کتاب، آشنایی هر چه بیشتر جامعه ورزش، به ویژه مدیران، برنامهریزان و برگزارکنندگان رویدادهای ورزشی با مقوله محیط زیست و نیز اهمیت بکارگیری اصول پایداری در مسابقات ورزشی است.
فهرست کتاب
- پیمان المپیک
- معرفی پایداری به جامعه ورزش
- جانمایی پایداری و میراثی در پروژه بازیهای المپیک
- تبادل افکار
- همبستگی المپیک
- دستاورد المپیک
- سازمان ملل متحد و اهداف توسعه هزاره
- ریشهکنی فقر
- آموزش المپیک
- برابری جنسیتی
- ورزش و سلامتی
- تلاش برای صلح
- ابتکارهای کمیتههای ملی المپیک کشورهای گوناگون
- فعالیتهای کمیتههای ملی المپیک کشورها در زمینه مسایل محیط زیستی
- بازیهای المپیک جوانان
- روز المپیک
- الهام بینالمللی
- کار کردن با جوامع مختلف
- ملتهای پیشگام
- ایجاد یک استراتژی متنوع و جامع
- حامیان پایداری
- چالشهای آینده
- کار کردن برای محیطزیست
- بهبود زندگی
- بهبود موقعیتهای ورزشی و گردشگری
- تغییر ذهنیت از طریق ورزش
- اقتصاد سبز
- نظارت، حامیان و چهارچوبهای نهادی
- مشغول کردن جوانان
شماره تماس جهت سفارش کتاب: 88430499 - 09125579145 |